2015. február 6., péntek

Januar

Oszinten szolva nagyon nehez ravenni magam arra, hogy irjak de tudom, hogy megeri, mert nekem is jo lesz evek multan ranezni a blogra es felidezni mi is tortent plusz vannak olvasoim is akik tobbe-kevesbe turelmesek, de azert elegge vartak az uj bejegyzest :) Szoval bocsanat, hogy ilyen sokat varattalak titeket es most cserebe meg ekezetem sincs, de szerintem azert majd valahogy csak sikerul kigobozni mit is szeretnek irni :)
A hetkoznapok szinte ugyanolyanok, bar annyi kulonbseggel, hogy elkezdtunk edzoterembe jarni az egyik sved baratnommel, napkozben, legalabbis delig o is mindig szabad igy megprobaljuk hasznosan eltolteni az idonket. Egyebkent o az a lany, akivel elso perctol kezdve nagyon egy hullamhosszon vagyunk, o is lovagol, egyidosek vagyunk, hasonlo az izlesunk minden teren. Nagyon sok emberrel talalkoztam mar, de a legtobbjukkel nem biztos, hogy elmennek egy hosszu hetvegere, de ez igy is van jol, mindig van valaki akivel lehet logni egy unalmas delutan vagy mig a gyerek karatezik van valaki akivel lehet dumalni, de csak par olyan van akikkel tenylegesen szivesen toltok el idot es szerintem szerencses vagyok, hogy ot az ittletem masodik napja ota ismerem.
Megorult az idojaras errefele, amit ha onzo emberkent kene jellemeznem azt mondanam hogy fantasztikus, meg soha nem fordult elo, hogy januarban egy cm csapadek sem esett, ellenben a 20 fok koruli gyarkan 25 fokos meleg nem volt ritka. Az erem masik oldalat nezve hihetelen nagy szarazsag tombol Kaliforniaban. Egy-ket varosban bevezettek a koszos kocsi versenyt, aminek az a celja, hogy ne mossanak autot feleslegesen, illetve ha meg is teszik akkor olyan helyen ahol valamilyen formaban ujra felhasznaljak a vizet vagy minimalizaljak a hasznalatat.
Ha mar kocsik, akkor be kell valljam, hogy imadom az autokat es mindent ami hozzajuk kapcsolodik. Szerecsere van sajat hasznalatu kocsim, es az esetek nagy reszeben, csakugy mint Mo-n itt is en vagyok a sofor. Lehet latni mindenfele gyonyoruseget, Marin County egy hiresen gazdag resz, igy itt a legelterjedtebb automarka a BMW, de a sarkon van egy Posche kereskedes es a Tesla, Mustang, Dodge, Hummer valamint a tobbi, tipikus amerikai kocsi is szep szammal fordul elo. Kellemes meglepetes volt, hogy rengeteg az elektromos auto es nincs mar olyan parkolo ahol ne lenne minimum 2-3, de inkabb tobb, elektromos autoknak fenntartott hely, toltokkel. Amig te vasarolsz, ugyet intezel a kocsid szepen feltoltodik. Itt az uzemanyag USA-n belul draganak szamit, egy gallon(~4 liter) $2.60 korul mozog, de mennek lefele az arak, Obama megigerte a $2 alatti benzinarat es mikor meg DC-ben laktam ott mar nagyon kozelitett hozza, szerintem mar at is lepte az 'alomhatart', de Kalifornia a legdragabb allam, itt meg varhatunk egy darabig, de minden esetre az arak csokkeno tendenciat mutatnak.
Mivel ilyen olcso az uzemanyag mindenki kocsival jar, mindenhova. Az autopalyan csucsidoben van egy kulon sav fenntarva, az un telekocsi sav, azoknak, akik nem egyedul utaznak, hanem minimum harman ulnek az autoban, megjegyzem nincs sosincs tomve autokkal az a sav :) Egyebkent nagyon tetszik az, hogy itt tenyleg nem csak duma a kornyezetvedelem, a boltban szinte mindenki sajat taskaval megy bevasarolni, kulon fizetni kell ha bolti zacskot hasznalnal, az is ujrahasznositott papirbol keszul illetve valamilyen lebomlo anyagbol. A keleti parton ezzel szemben szinte szorjak utanad a zacskokat, mindent inkabb duplan csomagolnak. Oke, itt is van pazarlas boven, hiszen akkor nem  is Amerikarol beszelnenk, de megprobaljak valahogy ellensulyozni. SF peldaul 2020-ra teljesen zold varos szeretne lenni- nem, a marihuanat meg egy darabig nem legalizaljak- a buszok mind biodizelesek, a szemet nagyon nagy szazalekat ujrahasznositjak illetve komposztaljak, szoval jo iranyba haladnak.
A hetvegeim eleg aktivak, mivel az idojaras engedte, szinte mindig valami kulsos programot szerveztunk. Voltunk ujra turazni a kornyeken illetve itt Tiburonban is vannak felfedezesre varo helyek. Az egyik domb tetejen peldaul van egy fa, Hippi fanak hivjak, igazabol semmi extra, de van rajt egy hinta plusz a kitalas is gyonyoru SF-ra es mindket hidat latni onnan. Otletes turista latvanyossag az biztos.
Egyik hetkoznap volt egy meghivasom hajokazasra az obolben, szel nem volt szoval a vitorlat nem kellett kibontani, de igy is nagy elmeny volt. Szabadon latni olyan allatokat amikkel leginkabb csak allatkertekben, akvariumokban talalkoztam eddig hat eleg jo volt. Rengeteg foka volt, sutkereztek a bolyakon es 'beszelgettek'. Eleg sok madar is volt, balnat illetve delfint nem lattunk, ez nem az az idoszak, azt hiszem a balnavonulas aprilis kornyeken van.
A vitorlazast meg ugyis lesz alkalmam parszor kiprobalni mert a csaladbol apuka megszallott vitorlazo jo idoben heti ketszer biztos kimegy a vizre.
Valamelyik nap felmentunk a varos legmagasabb pontjara, a Twin Peaksre, mar sotet volt, igy eleg szep kilatasban volt reszunk. Ezutan a hires amerikai etteremhalozat egyikebe, a Cheescake Factorybe mentunk, hat tenyleg egesz jo hely es oriasiak az adagok, a nevehez huen sajttortabol oriasi valasztek van. Azok is akkora szeletek, hogy ketten rendeltunk egyet, de az is kifogott rajtunk..

Elkezdtunk tervezgetni is, jo lenne par hetvegi kirandulast osszehozni a kozelben, ertem ez alatt San Diegot, Los Angelest es a Grand Canyon, Las Vegas kornyeket. Ezek mind autoval konnyen elerheto tavolsagban vannak. Persze ez a kornyek is tartogat meg boven felfedeznivalot, mult szombaton peladul az Ocean Beachre mentunk ahol tabortuzes ismerkedos rendezveny volt. Nagyon jo hangulata volt az egesznek, ez SF leghosszabb partja nem tudom pontosan mekkora, de eleg nagy. Amint lement a nap eleg hideg lett, ertem ezalatt, hogy kellett mar a pulcsi sot, a mellenyemnek, 
amit a kocsimban hagytam is orultem volna. Egyebkent nagyon szep ido volt, meglepo modon nem volt kod es amerre ellattal mindenhol tabortuz lobogott, ha nem volt vagy 30 kulonbozo csoport akkor 
egy sem. Ugynevezett batyus bal rendszer volt, szoval mindenki hozott valami enni innivalot es volt egy nagy asztal, onnan lehetett valogatni. Voltak onjelolt zeneszek akik mar eleve gitarral, dobszerkoval(!!) jottek a strandra. Elokerult egy karacsonyfa is, annak akkora fenye volt mikor radobtak a tuzre, hogy nagyon jol belattuk az egesz partszakaszt. Alkoholt tilos fogyasztani kozteruleteken, de azert a tipikus barna papirzacskobol ivok is megjelentek. Volt pillecukor sutogetes, amivel kapcsolatban nekem fenntartasaim voltak mert 'nyersen' sem eszem meg, olyan edes, nemhogy olvadtan..na de addig addig mondtak mig kiprobaltam, hat hogy oszinte legyek a szalonnasutesnek jobban orultem volna :)

Masnap nagyon jo volt, hogy vegre enyem az egesz lakas, csend es nyugalom van igy nem is nagyon szerveztem aznapra semmit. Tolem 2 percre(kocsival..) lakik egy magyar lany, Petra, vegul vele mentunk el ebedelni aztan kavezni szoval nagyon lightos napot tartottunk. Egyebkent kezdem eszrevenni, hogy neha egyszerubb angolul megfogalmazni a dolgokat es elkezdtem angolul gondolkodni. Most is mig ezt a bejegyzest irtam nem egyszer meg kellett allnom es elgondolkodni, hogy akkor ez most hogy is van magyarul?! Ezt nem panaszkent mondom, varhato volt, de azert jo hogy ott a Skype es a FB -meg ha nem is valaszolok mindenkinek egybol..- mert itt nem sokat kell magyarul tarsalognom. 
Errol jut eszembe, mult hetfon volt egy sakkrol szolo eloadas es a nagyobbik gyerek nagyon el akart ra menni en meg mondom miert ne, elviszem. Megmutatta a plakatot es akkor lattam, hogy Polgar Zsuzsa lesz az eloado, a hires magyar sakkozo Polgar lanyok egyike. Igy mar mindjart nagyobb lett a lelkesedesem, bar azert a sakk meg mindig nem az en vilagom, de jo volt ott ulni es hallgatni.

Bocsanat, ha nagyon osszevissza lett ez a bejegyzes, de szerencsere itt van mentes funkcio, igy mar legalabb egy hete irom ezt a reszt es mindig eszembe jut valami, hogy ezt meg huu, de leirnam a blogban :)


Nagyon orulok a visszajelzeseknek, igy tudom, hogy nem csak a magam szorakoztatasara tepem -most eppen a telom- billentyuzetet, szoval ne fogjatok vissza magatokat :)
Vegul, mert ennyire megvarattam mindenkit, beszurok par kepet, hogy lassa mindenki mennyivel jobb itt, mint DC-ben volt (:






 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó a blogod, elolvastam az elejétől.:) Bevallom, eleinte kicsit szidtalak, hogy Amerikában vagy és negatív hangulata van a posztjaidnak, de mint kiderült a család miatt volt ugye...Amióta az új családnál vagy, látszik az írásodból, a képekről, hogy mennyire jól élvezed. Irigy is vagyok emiatt:) Több ilyen posztot kérek! California az én álmom és tervezem, hogy au pair-nek jelentkezem, hátha összejön. És egy kérdés, hogyha nem túl személyes: számomra nem derült ki teljesen, mi baj volt az 1. családdal. A kisfiúval nem jöttetek ki, hisztis volt, addig megvan, de több van a dologban, nem? Elmondod? Esetleg van valami tanácsod, hogy mire figyeljek családválasztáskor? Miről ismerhetem fel, hogy normális családdal skype-olok?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszonom hogy elolvastad es a kritikad is :)
      Ebbol is latszik, csak azert mert az USA-ban van valaki, az meg nem egyenlo azzal, hogy minden szep es jo, azert tenni kell, en is pont ezert valtottam.
      Szivesen leirom, hogy mi volt a baj az elso csaladdal, jol gondolod, nyomos indok volt a rematch mogott, de nem szeretnem a nyilvanossag ele kiteregetni. Az oldalsavban talalhato 'kapcsolat' menuponton keresztul irj legyszi ket mondatot es akkor tudni fogom az email cimed es elmeselem mi is volt, valamint talan a csaladvalasztassal kapcsolatban is tudok par hasznos infot mondani, elvegre nekem ketszer is volt benne reszem :)

      Törlés